Ιστοσελίδα Παραγωγού

Το κτήμα

Το κτήμα Κατά Μάρκον 

Λίγα λόγια για τα Παλαιά Ρούματα

Από την πλατεία Κακοπέτρου, ανηφορίζοντας ανατολικά μπαίνουμε στα Παλαιά Ρούματα, ένα περιστοιχισμένο με βουνά χωριό, που αποτελεί κέντρο δημιουργίας και διατήρησης πλούσιου πολιτισμού, ενώ αποτελεί αφετηρία και κατάληξη των περισσότερων φυσιολατρικών διαδρομών του Δήμου. Το μικρό φαράγγι, 6 χιλιομέτρων, στη γειτονιά των Λειδιανών που ξεκινάει από το κρυφό σχολειό-εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Χαμαλεύρι και αφού στα μέσα της διαδρομής ενωθεί με άλλο μονοπάτι, περίπου μήκους 4 χιλιομέτρων, που ξεκινάει από τον Άγιο Βασίλειο στο Βαβουλέδο, συνεχίζουν σε κοινή διαδρομή καταλήγοντας στη πλατεία του χωριού. Τα δύο μονοπάτια, στα οποία κυριαρχεί το έντονο φυσικό στοιχείο και η βιοποικιλότητα της χλωρίδας, έχουν κατασκευαστεί με χρηματοδότηση του προγράμματος LEADER. Στην περιήγηση στα Παλαιά Ρούματα, αξίζει η επίσκεψη στον συνοικισμό Κάμερες στο αρχοντικό των Ρενιέρηδων, το μοναδικό στη ευρύτερη περιοχή που έχει οικόσημο και που χρονολογείται από την εποχή της ενετοκρατίας. Κοντά στην πλατεία του χωριού υπάρχει η αιωνόβια ελιά των Παλαιών Ρουμάτων, ένα μοναδικό γλυπτό της φύσης. Τα βυζαντινά ξωκλήσια αποτελούν ορισμένα ακόμα από τα αξιοθέατα της περιοχής: του Αγίου Βασιλείου και του Τιμίου Σταυρού στο Βαβουλέδο, της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Περαχώρι, του Αγίου Ιωάννη στο Αποπηγάδι το όποίο βρίσκεται στα σύνορα των τριών επαρχιών, Κισσάμου, Σελίνου και Κυδωνίας. Μετά από την περιήγηση στα πανέμορφα μέρη του χωριού, στην πλατεία οι παραδοσιακές ταβερνούλες περιμένουν κάθε επισκέπτη να του προσφέρουν γνήσιες κρητικές γεύσεις φτιαγμένες αποκλειστικά από ντόπια προϊόντα. Η φύση χάρισε με γενναιοδωρία πολλές ομορφιές στην περιοχή. Η πανδαισία των χρωμάτων και των αρωμάτων μένει αλησμόνητη…

Οι μέλισσες κατοικούν στα Παλαιά Ρουμάτα στον Δ. Βουκολιών Χανίων και βρίσκεται στα Ν.Α. άκρο της επαρχίας Κισσάμου στους πρόποδες του βουνού Αποπηγάδι και σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από τα Χανιά.Περιστοιχισμένο με βουνά ιστορικό χωριό, που αποτελεί κέντρο δημιουργίας και διατήρησης πλούσιου πολιτισμού αποτελώντας αφετηρία και κατάληξη των περισσότερων φυσιολατρικών διαδρομών του Δήμου.

Οι Κάτοικοι

Η ζωντάνια των νέων της περιοχής τους έστρεψε να διατηρήσουν και να αναπτύξουν την παράδοση . Λεβέντες και μερακλήδες εκφράζουν την ανεξάρτητη προσωπικότητα τους μέσα από την μουσική τον χορό και το τραγούδι και ξεχωρίζουν αναδυκνήωντας τα Ρούματα σε φυτώριο οργανοπαιχτών και χορευτών .
Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 300 και διαμένουν σε 17 συνοικισμούς διασκορπισμένους άλλοι σ΄ ένα πολύμορφο και καταπράσινο οροπέδιο και άλλοι σκαρφαλωμένοι στις πλαγιές που το περιβάλουν. Το υψόμετρο είναι 370μ. στις χαμηλότερες περιοχές ενώ σε κάποιες γειτονιές φτάνει τα 600 μέτρα. Το μορφολογικό ανάγλυφο και τα πλούσια νερά του το καθιστούν τόπο εύφορο για προϊόντα όπως το λάδι, τα κάστανα και τα σταφύλια που μαζί με την κτηνοτροφία αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του. Η ετήσια μέση παραγωγή ελαιόλαδου υπολογίζεται σε 700τ. και κάστανων 300τ.

Ιστορικά Μνημεία

Από τα ιστορικά μνημεία του χωριού ξεχωρίζουν:

 • Οι βυζαντινές εκκλησίες Αγ. Βασίλειος στο Βαβουλέδο (8ος αι.) και Παναγία στο Περαχώρι (10ος αι.)
 • Στην είσοδο του Χωριού στον οικισμό Αρχοντικά καλοσωρίζει τους επισκέπτες μια αιωνόβια ελιά , ένα μοναδικό γλυπτό της φύσης .
 • Μνημειακό ελαιόδεντρο με περίμετρο πάνω από 10μ. , εξαιρετικό σχήμα και μέγεθος κορμού.
 • Στις Κάμερες ένα Ενετικό αρχοντικό η Villa Renier με το οικόσημο της οικογένειας Ρενιέρ.
 • Έξω από το νέο κτίριο της βιβλιοθήκης βρίσκεται η προτομή του Μάρκου Ρενιέρη(1815 Τεργέστη -1897 Αθήνα). Φωτισμένος άντρας, καθηγητής πανεπιστημίου, αρεοπαγίτης , διοικητής εθνικής τράπεζας της Ελλάδος, πρώτος πρόεδρος του Ελληνικού ερυθρού Σταυρού (1877).Σημαντικός και δραστήριος διανοούμενος του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους. Δημόσιος άνδρας που συνδύασε επιτυχώς την πολιτειακή δράση με την καλλιέργεια των ιδεών. Δώρισε 3401 τόμους βιβλίων στην εθνική βιβλιοθήκη της Ελλάδος ( Ιδρύθηκε 1829). Συγγραφέας της μελέτης << Φιλοσοφία της Ιστορίας>>.
 • Ένα όμορφο μικρό φαράγγι 6 χιλιομέτρων με τρεχούμενα πεντακάθαρα νερά όλο το χρόνο, στη γειτονιά των Λειδιανών ξεκινάει από το Κρυφό Σχολειό-εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Χαμαλεύρι και αφού στα μέσα της διαδρομής ενωθεί με άλλο μονοπάτι, περίπου μήκους 4 χιλιομέτρων, που ξεκινάει από τον Άγιο Βασίλειο στο Βαβουλέδο, συνεχίζουν σε κοινή διαδρομή καταλήγοντας στην είσοδο του χωριού. Το φαράγγι καλύπτεται από βαθύσκιωτα πλατάνια σε όλη την διαδρομή του κάνοντας το ιδανικό τόπο περιπάτου.
 • Στο τέλος του οι παραδοσιακές ταβέρνες και τα περιμένουν τους επισκέπτες με γνήσιες Κρητικές γεύσεις. Φορείς των Παλαιών Ρουμάτων:
 • Αγροτικός συναιτερισμός (Σούπερ Μάρκετ- Ελαιουργείο-Αποθήκη λιπασμάτων και ζωοτροφών).
 • Αγροτικός σύλλογος.
 • Σύλλογος γυναικών.
 • Αθλητικός όμιλος (Διγενής).
 • Αγροτικός οικοτεχνικός συναιτερισμός ( Η αρχόντισσα)

Η μνημειακή ελιά στα Παλαιά Ρούματα


Στο κεντρικότερο σημείο των Παλαιών Ρουμάτων στα Χανιά βρίσκεται μία από τις χαρακτηρισμένες σαν ‘μνημειακές’ ελιές της Κρήτης. Η ηλικία της έχει υπολογιστεί στα 3000 χρόνια και είναι από τις αρχαιότερες στο νησί ενώ στο ίδιο χωράφι γύρω της υπάρχουν πολλές άλλες που επίσης είναι αιωνόβιες και μαζί αποτελούν ένα μοναδικό αξιοθέατο, μνημείο της φύσης.

Ο κύκλος των φαραγγιών περνά απο τα Παλαιά Ρούματα και το κτήμα Κατά Μάρκον


Δείτε πληροφορίες εδώ : Ο κύκλος των φαραγγιών

Ο κύκλος των φαραγγιών Ο χάρτης των διαδρομών

Ο κύκλος των φαραγγιών
Ο χάρτης των διαδρομώνΚανένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *